BigHistorySite.com

Waarschuwing: Dit is een automatische vertaling van de machine. Er kunnen onjuistheden of onvolledigheden.

terug naar: hoofdpagina

 

Wat kunnen we leren van Big (en Wereldge) Geschiedenis?

door William McGaughey

(1) Het boek, Geschiedenis van de Triple bestaan, is een werk op het gebied van 'Big History'. Big History combineert "Big" met "History". Geschiedenis, in tegenstelling tot de wetenschap, vertelt het verhaal van hoe iets ontwikkeld in de tijd om te worden wat het op dit moment is. Big History is dus een scheppingsverhaal. In dit geval is een verwezenlijkingsverhaal basis van wetenschappelijke kennis bekende en begrepen. Het is wat Aristoteles heet een "efficiënte oorzaak" van het universum. Dit verhaal of "oorzaak" omvat niet alleen een gebeurtenis, maar een aantal van hen, die verklaart hoe de huidige situatie kwam te zijn. "Groot", daarentegen, duidt omvang of mate in tijd en ruimte. Big History omvat evenementen die plaatsvinden in alle ruimte en tijd in het universum, tussen de "big bang" en het heden.

(2) De grote historicus is meer als een kunstenaar dan een wetenschapper, omdat hij creëert het ontwerp van het verhaal. Wetenschappelijke kennis is hetzelfde voor alle behalve de vormgeving van het verhaal kan verschillende net als verschillende kunstenaarsverf verschillende beelden van een gemeenschappelijke scène. Met andere woorden, kan er meer dan één verhaal te vertellen hoe iets gekomen te zijn. Wat is het beste ontwerp: We kunnen de vraag na te denken? Wat is de beste manier om het verhaal van hoe onze huidige situatie kwam te vertellen?

(3) Als we spreken van onze "huidige situatie", hebben we het over een mengsel van verschillende soorten van zijn. Onze wereld van de persoonlijke ervaring niet alleen te betrekken atomen en moleculen interactie op verschillende manieren, maar ook diverse vormen van leven en uitingen van het menselijk denken. De "triple bestaan" omvat materie, leven en denken. Hoe moet het verhaal van alle bestaan ??op deze manier gedefinieerd worden georganiseerd in een enkel pakket van verhalen?

(4) Elk type wezen - materie, leven en denken - een begin had. Voor de kwestie, was het de "big bang". Voor het leven, er zijn verschillende theorieën over hoe dit DNA-gebaseerde wezen is ontstaan ??in een wereld van anorganische chemicaliën. Voor het denken, de cognitieve capaciteit van de menselijke hersenen ontwikkeld naast de ontwikkeling van de soort zelf; het begin werd niet opgenomen. Met name, het leven en denken verscheen alleen op aarde, terwijl materie doordringt het gehele universum.

(5) Het verhaal van hoe de materie en het leven ontwikkelde is vrij duidelijk. Maar dacht? Hoe moet het verhaal worden georganiseerd? Ook al denken plaatsvindt binnen individuele menselijke hersenen, zijn we eigenlijk over collectieve menselijk bewustzijn en de vorming van kennis. Dit verhaal kan niet los worden gezien van gebeurtenissen die plaatsvinden in de menselijke samenleving. Een goed uitgangspunt, dan is, zou kunnen zijn om te beschrijven hoe de menselijke samenleving ontwikkeld. Daarna kunnen we proberen om te zien hoe de gedachte afkomstig waren van die structuur. We kunnen proberen om een ??geschiedenis van ideeën te construeren. Ik denk ook dat de uitvinding en ontwikkeling van communicatie-technologie helpt verklaren hoe dacht in zijn huidige vorm kwam te zijn. De progressie van dergelijke technologieën in de tijd helpt bij het organiseren Big History in het tijdperk van het menselijk denken.

(6) Big History is niet van plan om de student de "big picture" van ons universum te ontwikkelen geven meer informatie over bepaalde personen of gebeurtenissen in de geschiedenis, maar eerder presenteren. Zo'n geschiedenis geeft context voor alle kleinere geschiedenissen waarin studenten van de geschiedenis zijn gewend aan het ontvangen.

(7) Gezien de geschiedenis op verschillende schalen van grootte, kunnen we ons voorstellen dat de bouw van een 'piramide van de geschiedenis', zoals een georganiseerde vorm van kennis. Met andere woorden, kan de geschiedenis worden geschreven op verschillende detailniveaus. Er kan een 100-pagina's tellende boek van Big History het verhaal in algemene termen, en een 5.000-pagina boek over elk gebied in veel meer detail te zijn. Hier moeten we rekening houden met de tijd die mensen hebben om de geschiedenis te bestuderen. We moeten nagaan hoe het proces van het ontvangen van historische kennis past in het leven van mensen. Hoeveel tijd hebben ze voor dit soort streven en hoe kan het nuttig zijn voor hen? Meer mensen kunnen genieten van kortere versies van Big History dan lange degenen, want het kost minder tijd om het te leren.

(8) De meeste verhalen zijn begin en einde. Het begin van Big History hebben we al besproken. Hoe zit het einde? Aangezien dit evenement zal gebeuren in de toekomst, hebben we geen directe kennis ervan. We kunnen alleen maar projecteren toekomstige gebeurtenissen van de huidige trends. In dit opzicht, Big History is verschillend van de wereldgeschiedenis die de opkomst en ondergang van beschavingen vertelt. Het kennen van hun patroon van de levenscyclus, kunnen we de opgedane kennis van de geschiedenis van de vroegere beschavingen van toepassing op onze huidige. Echter, Big History heeft geen precedent. We hebben slechts projectie van de huidige trends. However, Big History has no precedent. We have only projection from present trends.

(9) De geschiedenis van de drievoudige bestaan ??geeft een interessante kijk op de dood. Voor het leven, het behoud van de soort is de belangrijkste. Voor individuele mensen, is het ook belangrijk het denken behouden. Wat we het meest vrezen is het verlies van onze individuele bewustzijn of inzameling van gedachten als we sterven en worden begraven in de aarde. Met betrekking tot andere mensen bewust te maken van ons, kan dit deels worden ondervangen door de geschriften die we achterlaten. Dead Shakespeare woont nog steeds in zijn poëzie en toneelstukken. Met betrekking tot het leven, ons bestaan ??blijft genetisch in nakomelingen we zouden kunnen hebben. Maar het leven en denken kunnen niet samen blijven, tenzij opgenomen in een intelligente machine. Matter, anderzijds, duurt onbepaalde tijd. De atomen in het lichaam van een dode persoon worden herschikt in andere structuren na het leven is beëindigd.

(10) Net als de dood is een algemeen menselijke ervaring, dus Big History een verenigende kracht in de menselijke samenleving kan zijn omdat we allemaal deel uitmaken van hetzelfde verhaal. In feite gaat het hierbij snel verspreiden scholen wereldwijd..

Een laatste opmerking: Deze waarnemingen zijn gedachten over Big History, niet Big History zelf. Dat vraagt ??een verhaal. Zo'n verhaal uit het boek, geschiedenis van de Triple bestaan, alsmede een aantal andere boeken.

***** *** ***** *** ***** *** *****

Wat kunnen we leren van de Wereldge Geschiedenis?

(NB: Deze discussie is gebaseerd op het schema van de wereldgeschiedenis in het boek vijf tijdperken van Civilization.)

gereedschappen en machines

Kennis wordt gedacht's zachte dimensie. Gedachte bestaat in een verzameling van schriftelijke uitingen en sensuele beelden. Echter, dacht heeft ook een externe of fysieke dimensie. Ik verwijs naar gereedschappen en machines. De primitieve mens, begiftigd met tegenstelbaar duimen, gebruikte stenen werktuigen om wild te doden, eten te bereiden, en snijd hout of dierenhuid. Deze tools zijn een verlengstuk van zijn lichamelijke schenking. Hoewel de man had nagels en tanden, kan een steen mes gemakkelijker dan ze konden snijd ze in dierlijk vlees of de vezels van planten. Meer dan de andere dieren, man leefde met de hulp van gereedschap.

Bij de eerste beschaving kwam nieuwe soorten gereedschap. De grote irrigatieprojecten van Sumer vereist meer dan louter fysieke arbeid. De grote piramides van Egypte middelen om grote platen van de rock gesneden uit steengroeven, transporteren ze over een grote afstand, en til ze op hun plaats. De Romeinen gebruikten water macht om erts, snijden hout, en het proces van graan te verpletteren. Roeispanen en zeilen aangedreven boten reizen op het water.

Tools zijn een hybride van materie en denken. Gedacht wordt weerspiegeld in het ontwerp van een fysiek object gecreëerd voor een specifiek gebruik. Zoals uit dit object bestaat in de fysieke wereld. Het zorgt ervoor dat bepaalde dingen gebeuren bij gebruik door de mens.
Met de Renaissance, het maken van gereedschap geavanceerde naar een nieuw niveau van verfijning. De leeftijd van machines begon. Volgens Arnold Toynbee, een machine verschilt van een instrument dat de werking bewegingen van het menselijk lichaam niet alleen niet uitstrekt. Veeleer "verlicht mens van een van de fysieke doen werken zelf." Leonardo da Vinci, de grote Renaissance schilder, was ook een productief uitvinder van machines.

Naast printen, de drie belangrijkste machines voor het bereiken van de westerse dominantie in de 15e en 16e eeuw waren de Portugezen zeilschip, het kompas en musketten die buskruit gebruikt om niet-Europese volkeren te overmeesteren. De nieuwe zeilschip vertegenwoordigde een technologische upgrade van wind-aangedreven schepen lang gebruikt in de westerse wereld. Chinese alchemisten buskruit uitgevonden. Het kompas, een vinder van richting, werd voor het eerst gebruikt voor doeleinden van waarzeggerij.

Wat we de 'industriële revolutie' noemen vond plaats in de tweede helft van de 18e eeuw. James Watt verbeterd Thomas Newcomen eerdere ontwerp van een stoom-aangedreven motor. Oorspronkelijk dergelijke machines werden gebruikt om water te pompen uit de mijnen. Het duurde niet lang, echter, stoommachines aangedreven machines die doek weefde in textielfabrieken. In het begin van de 19e eeuw, stoom aangedreven schepen begon zeilschepen vervangen. Stoom-aangedreven locomotieven getrokken treinen met vracht- of personenauto's over het land.

Bovendien, machines werden gebouwd met verwisselbare onderdelen, op maat gesneden grote precisie. Zij werden doelmatiger door instelling van een aantal handelingen grote hoeveelheden van een product. Naast metalen, werden machines worden gemaakt van plastic. Zelfregelende controlemechanismen, uitgerust met sensoren, konden ze om te functioneren met minimale menselijke toezicht. Toen kwam elektronische computers in staat om deel te nemen in een breder scala aan intelligente functies. Samengevat, werden machines vanaf de mens vervangen in het productieproces.

Dit werd gedacht een stap verder uitgevoerd. Niet langer een mens ambachtsman deed, het werken met gereedschap, na te denken wat hij deed, terwijl fashioning een object. In plaats daarvan, een ingenieur ontwierp een machine om de functie van de ambachtsman aannemen. Deze machine had zowel een fysieke aanwezigheid en een lichaam van technische kennis achter.

Daarom zou ik zeggen dat het verhaal van de geschiedenis in ten minste de laatste duizend jaar in termen van toenemende afhankelijkheid van machines kan worden verteld. Toen de beschaving begon, leefde de mensheid dichter bij een toestand van de natuur. Vandaag de dag, de aarde is aanzienlijk veranderd door menselijk denken. Onze wereldse ervaring wordt gevormd op elke manier door kunstmatige apparaten. Machines zijn niet in verband met de menselijke ervaring, maar de belichaming van de vooruitgang.

een ritme van kennis

Het verhaal van hoe dit kwam te zijn loopt door conventionele geschiedenis. Voor machines aan te slaan in de menselijke cultuur, moesten we weg van de filosofische en religieuze denken heersen in de middeleeuwen komen. Menselijke intelligentie moest worden omgeleid in de richting van de natuur. En dan, de commerciële geest van de tijd bleek de wetenschap in technologieën die goederen efficiënter kon produceren om geld te krijgen. Onderwijs voorbereid mensen om maatschappelijke moneyed instellingen dienen.

Men ziet dat de eerste twee tijdperken van de wereldgeschiedenis hebben veel gemeen. Zo ook de derde en vierde tijdperken. De eerste en tweede tijdperken van de beschaving zijn over individuen en groepen van individuen die kennis en macht. Een menselijke schrijver produceert geschreven teksten. In het derde en vierde tijdperken van de beschaving, machines over te nemen sommige van die functies. De drukmachine "schrijft" teksten voor mensen om te lezen. Andere soorten machines verwerken transport en productie van goederen veel efficiënter dan voorheen. Gemechaniseerde oorlog ophoudt heldhaftig te zijn, maar is gewoon brutaal.

Aan de andere kant moet de macht die werd geprojecteerd door middel van geweld en angst in de eerste twee periodes nu worden uitgeoefend door middel van overtuiging. Keizerlijke legers hun weg naar gehoorzaamheid gedood. Religieuze instellingen geregeerd door de angst van excommunicatie en de hel. In tegenstelling, kan de hedendaagse bedrijven niet succesvol zijn, tenzij ze de mensen kunnen overtuigen om hun producten te kopen. Verkozen ambtenaren moeten mensen overtuigen om te stemmen voor hen; ze niet hun posities overnemen door middel van geboorte. De huidige zakelijke en politieke leiders weten hoe het publiek over wat ze te bieden hebben te verkopen.

Binnen elk paar tijdperken er een progressieve en een recessieve fase met betrekking tot productie van kennis. De eerste beschaving bereikt indrukwekkende technologische hoogstandjes - bijvoorbeeld, de grote piramides van Egypte, de grote muur van China. Er waren koninklijke of keizerlijke bibliotheken waar kennis beladen teksten werden opgeslagen. De tweede beschaving, centreren op religie, veranderde de richting van het denken. Onderzoekende geest nu pored op heilige teksten. De natuurwetenschappen werd minder belangrijk als mensen waren die in plaats gericht op de toelating tot de hemel. Op hetzelfde moment, religie maakte de menselijke samenleving menselijker.

In het derde en vierde tijdperken van de beschaving, is er weer een progressieve en recessieve fase. De derde beschaving hervat de productie van kennis met betrekking tot de fysieke wereld. De natuurwetenschappen bloeide in de 17e eeuw in Europa. Aan het einde van de 18e eeuw kwam de Industriële Revolutie. Onderwijs werd ondertussen ontwikkelen als een instelling die zou overbrengen en maak kennis. De daaropvolgende vierde beschaving, centreren op entertainment, werd omgeleid naar minder ernstige bezigheden. Dit gehumaniseerd de vorige cultuur van het onderwijs en het bedrijfsleven. Aansprekende modellen van de persoonlijkheid werd belangrijk.

een tweedeling van het leven en zijn hulpmiddelen

Kijkend naar de toekomst, kan men een nog nauwere relatie tussen mens en machine voorzien. Als denken machines (computers) worden opgevoed tot een bepaald niveau van intelligentie, kunnen onze gedachten kunstmatig worden overtroffen. In de niet al te verre toekomst, kunnen computers full-scale kunstmatige intelligentie te verwerven. Er kunnen ook machines met fysieke extensies zoals het menselijk lichaam. Als robots ooit stijgen tot het niveau van het leven, kan het volgende hoofdstuk van de geschiedenis adembenemend.
We hebben dus een tweedeling tussen de mens en zijn gereedschap, de ene een projectie van zijn DNA en andere andere een uitbreiding van zijn denken. DNA verandert over duizenden of miljoenen jaren. Hulpmiddelen veranderen in een veel kortere tijd in de menselijke geschiedenis. Dat komt omdat gedachten evolueren sneller dan het leven.

Teruggaan miljarden jaren, ziet men de zwakke begin van deze tweedeling. In tegenstelling tot gebied door andere zaken niet verstoort, leven aangrijpt op uitwendige voorwerpen in de omgeving te leven.

Primitieve bacteriën "geleerd" om energie uit waterstofsulfide halen door nieuwsgierige het waterstofatoom los en combineert deze met kooldioxide om koolhydraten te vormen. Planten "geleerd" om kooldioxide af te breken door middel van fotosynthese, het vrijgeven van zuurstof in de lucht. Animals "aangeleerde" planten eten. Carnivoren "aangeleerde" aan andere dieren eten. Hoewel dergelijke "leren" niet gevorderd tot het niveau van denken, moest er andere objecten rond dat toegelaten die dieren te zijn wat ze zijn.

Denken processen beginnen met dieren, en echt denken (zoals wij geloven dat het te zijn) begint met de mens. Echter, de mens is een dier dat moet andere dieren en planten om te leven doden. In zijn hoedanigheid als denkend wezen, de mens verandert de loop van de natuur door middel van de landbouw en de domesticatie van dieren. Menselijk denken beslist welke zaden zullen worden bewaard voor gewassen volgend jaar of die wilde dieren selectief worden gefokt. Een soort heeft de controle van een ander. Het leven wordt dus dacht de grondstof.

Met gereedschappen en machines, dacht werkt op levenloze materie. Stenen worden afgebroken en metaalverbindingen zijn gemaakt om metalen die kunnen worden verhit en gevormd tot verschillende vormen verkregen. De meer gecompliceerde machines zijn een product van de wetenschappelijke kennis. Maar ook zij zijn opgebouwd uit materie. Met man controleren van hun creatie en het gebruik, ze zijn niet zuiver uit, maar hebben een groot onderdeel van het denken in hun wezen. En dat is de manier waarop onze wereld wordt geleid, nu en in de nabije toekomst.

Het is misschien te vroeg om te zeggen wat er zal komen als de computer technologie volwassen wordt. Men heeft een gevoel van existentiële angst. Het atoomtijdperk, dreigt de mensheid te vernietigen, begon ongeveer dezelfde tijd als elektronische computers. Menselijke bevolking zijn op een ramkoers met de aarde eindige hulpbronnen. Ray Kurzweil en anderen suggereren dat mens en machine zal fuseren tot een cyborg soort te creëren. Robotic machines kunnen superieur aan hun menselijke ouder geworden. In beide gevallen, grote veranderingen zijn in petto voor ons als een soort; en die kunnen worden ongemakkelijk.

We hebben geleerd van de geschiedenis dat er geen trend blijft voor eeuwig; gebeurtenissen geleid in een bepaalde richting hebben de neiging om zich te keren in de tijd. Universele geschiedenis heeft geen bepaalde uitkomst die we kunnen weten via bevoegde technieken van voorspelling. Maar we kunnen kijken naar eerdere beschavingen of stukken van de geschiedenis om een ??gevoel van waar de onze zal gaan krijgen. Voor het laatste hoofdstuk, is er geen dergelijk precedent.

 

is: cosmohistorian --- terug naar: hoofdpagina --- zijn: de tijd is gekomen

Klik voor een vertaling in:

Engels - Frans - Spaans - Duits - Portugees - Italiaans  

vereenvoudigd Chinees - Indonesisch - Turks - Pools - Russische  

COPYRIGHT 2015 THISTLEROSE PUBLICATIES - Alle rechten voorbehouden
http://www.bighistorysite.com/BHlearningk.html