BigHistorySite.com

Waarschuwing: Dit is een automatische vertaling van de machine. Er kunnen onjuistheden of onvolledigheden.

terug naar: cosmohistorian

Hommage aan Vladimir Vernadsky

 

Niet zo bekend in het westen als hij zou moeten zijn , Vladimir Ivanovich Vernadsky (1863-1945) was een Russische mineraloog en Geochemist die een holistische wetenschap van het heelal ontwikkeld . Hoewel hij de term niet afkomstig zijn, Vernadsky populariseerde het concept van de biosfeer als " een envelop van het leven ... (dat is ) beperkt tot een bepaalde zone aan het oppervlak van de lithosfeer " in zijn 1926 boek , De biosfeer . Tegen het einde van zijn leven , postuleerde hij een derde sfeer van het bestaan, de noösfeer , de welke de derde fase in de ontwikkeling van de aarde zou domineren . Het was een "denkende bol " bestaande uit de producten van het menselijk denken .

"In onze eeuw heeft de biosfeer een geheel nieuwe betekenis , het wordt onthuld als een planetair fenomeen van kosmische karakter , " Vernadsky schreef . " In de twintigste eeuw , de mens , voor het eerst in de geschiedenis van de aarde , kende en omarmde de hele biosfeer , voltooide de geografische kaart van de planeet aarde , en gekoloniseerd zijn hele oppervlak. De mensheid nog een single in de totaliteit van het leven op aarde ... de noösfeer is de laatste van vele stadia in de evolutie van de biosfeer in de geologische geschiedenis . "

William McGaughey , auteur van Geschiedenis van de Triple Bestaan: Materie, Leven en Gedachte , had niet gehoord van Vladimir Vernadsky voordat hij bereid de Globalistics - 2013 bij te wonen in Lomonosov Moscow State University in oktober 2013. Dit UNESCO - gesponsorde conferentie vond plaats op de 150ste verjaardag van Vernadsky geboorte in St. Petersburg, Rusland. Dat Vernadsky moeten zijn ontstaan de drie - fase kosmologie gepresenteerd in het historische werk McGaughey was een aangename ontdekking op de conferentie .

Vladimir Vernadsky was een wetenschapper die gespecialiseerd is in de studie van kristallen. Hij publiceerde meer dan 400 geschriften tijdens zijn leven . Uit zijn studie van mineralen , Vernadsky ging op meteorieten , kosmisch stof , en de migratie van microben in ecosystemen te bestuderen . Sommigen beschouwen hem als de vader van de ecologie en de aardwetenschappen. Vernadsky , de oprichter van de Oekraïense Academie van Wetenschappen , heeft vele onderscheidingen in Rusland en de Oekraïne Waaronder met een metro van Moskou station en een straat naar hem vernoemd in Kiev ontvangen. Maar hij blijft grotendeels onbekend in het westen.

Naast zijn wetenschappelijke ontdekkingen , Vladimir Vernadsky was opmerkelijk omdat hij ervoor koos om Blijf in de Sovjet-Unie ten tijde van Stalin onderdrukkende ondanks de vele mogelijkheden om te emigreren naar West-Europa . Dit , hij geloofde , was zijn burgerplicht . Ondanks de gevaren geconfronteerd met spraakmakende intellectuelen , Vernadsky verder onderzoek te leren en te doen zonder inmenging van de staat. In 1943 werd hij bekroond met de Stalin prijs in wetenschap en techniek . Maar het was pas na februari 1956, toen Nikita Khruschchev hekelde het stalinistische regime , dat Vernadsky werd alom geprezen in zijn eigen land .

Vanuit mijn perspectief , Vernadsky 's erfenis ligt niet alleen in zijn opmerkelijk moedige en productief leven, maar ook in het leveren van een bepaalde modellen van persoonlijkheid en visie die lijkt te zijn verloren . Vernadsky overleed in januari 1945 , toen de Tweede Wereldoorlog kwam een einde . Denk aan de grote wetenschappers en hulpverleners die toen leefden . Vernadsky Trouwens , er waren Albert Einstein , Albert Schweitzer , Mohandas Gandhi , en Arnold Toynbee , onder anderen. Dit waren mannen van brede visie , die vrede en broederschap gepromoot onder alle volken . Het is dit type persoon die het verdient om opnieuw te worden gehonoreerd. Intellectuelen als rolmodel zijn gevallen op de harde tijden.

Sommigen hebben Vernadsky Vergeleken vooral met Einstein . De twee mannen kunnen hebben ontmoet in 1927 toen Vernadsky Deelgenomen aan een wetenschappelijke conferentie in Berlijn roomates Einstein ook bijgewoond . Aanzienlijk debet aan de mensheid het zicht van de kosmos . Einstein was een natuurkundige en wiskundige. Vernadsky was geochemicus . Hoewel noch religieus was in een sektarische zin , beiden werden emotioneel gehecht aan een kijk op het universum als een plaats van intelligente harmonie .

Vernadsky staat bekend om zijn wetenschappelijke ontdekkingen met betrekking tot de biosfeer en de noösfeer . Een Oostenrijkse geoloog Eduard Suess , bedacht de term " biosfeer " in een 1875 boek over de Alpen . Het was echter Vernadsky die methodisch bestudeerd en geanalyseerd als een zone op aarde en Gemeten de energiestromen . Nogmaals, een Franse wiskundige en filosoof , Edouard LeRoy , bedacht de term " Noosphere " tijdens colleges gegeven aan het College van Frankrijk in 1927 , en het was de Jezuïet filosoof Pierre Teilhard de Chardin , die dit concept in het westen populair. Beiden hadden echter lezingen over dit onderwerp gegeven door Vernadsky aan de Sorbonne in 1922 en 1923 bezocht. Vernadsky was de belangrijkste architect van een eengemaakte kosmische kijk op het leven en het menselijk bewustzijn te brengen in de geologische kader van de mensheid habitat, de aarde.

Vernadsky 's ideeën zijn het bestuderen waard in onze tijd. Die ideeën waren rigoureus wetenschappelijk in tegenstelling tot antropocentrisch . Vernadsky 's visie , zoals de foto's van de aarde uit de maan , had het effect van het maken van mensen op aarde bewust van hoe kwetsbaar en geïsoleerd deze planeet was , het maakte hen willen hun leefgebieden te behouden . En dus , uit het oog van de kosmische wezen kan een verlangen om de mensheid te beschermen in zijn habitat komen . Het kan een verlangen naar menselijke overleving wekken in een plaats van overvloedig leven vormen . Temidden van de drukke politieke en religieuze rivaliteit die ons zou trekken in hun richting , kan een groep mensen dan houden hun aandacht gericht op de bredere kijk op de werkelijkheid , Of het nu in grote geschiedenis of in wetenschappelijke bezigheden na Vernadsky , en naar het bewustzijn te ontwikkelen een ethiek met het potentieel om ons allen te redden .

Langs deze lijnen , Vaclav Smil , een Tsjechisch - Canadese wetenschapper , schreef in 2002 : "Ik kijk ver vooruit , Vernadsky Beschouwd als de opkomst van de noösfeer als een kritische evolutionaire stap die nodig is voor het behoud en de reconstructie van de biosfeer in het belang van de mensheid als een enkele entiteit we hebben al veranderd ... de biosfeer zodanig dat de enige rationele uitweg is zo goed mogelijk zijn ingewikkelde functies te begrijpen - en vervolgens om de ervoor te zorgen dat de toekomstige veranderingen die we toebrengen aan de mondiale milieu binnen aanvaardbare grenzen blijft . Uiteraard is de rol van het menselijk collectief bewustzijn zal van essentieel belang zijn als deze is ongekend proces van planetaire management is om te slagen .”

 

N
Opmerking : Deze discussie wordt getrokken grotendeels uit materialen Irina Trubetskova 's artikel, "Vladimir Ivanovich Vernadsky en zij
n revolutionaire theorie van de biosfeer en de noösfeer .”

d

 

terug naar: hoofdpagina --- is: cosmohistorian

Klik voor een vertaling in:

Engels - Frans - Spaans - Duits - Portugees - Italiaans  

vereenvoudigd Chinees - Indonesisch - Turks - Pools - Russische 

COPYRIGHT 2014 THISTLEROSE PUBLICATIES - Alle rechten voorbehouden
http://www.bighistorysite.com/vernadskyk.html